Traktor 57 med Olsenbanden

Tikøb Hobby i Nordsjælland annoncerede at byggesættet ville være klar til julehandlen 2007, Jeg købte et byggesæt par måneder efter.

Inden man går i gang skal man dog lige overveje, om den færdige model skal have forbilledet i 1975 (Olsenbanden på sporet), eller om det skal være som den står på Jernbanemuséet, da der er et par væsentlige forskelle.
Jeg startede med, at have den på Jernbanemuséet som forbillede, men ændrede forbillede undervejs.

Sættets dele
Sættets dele
Der fulgte ikke nogen motor med i sættet. Man kunne muligvis finde en motor fra et skala-N lokomotiv og sætte den i sammen med en dekoder. I mit tilfælde skulle jeg også have en slæbesko under, og med lokomotivets vægt, eller mangel på samme, ville det sandsynligvis komme til at svæve på slæbeskoen.

Der sker fremskridt
Der sker fremskridt
Godt begydt er halvt fuldendt, der er næppe nogen tvivl tilbage om hvad det er man bygger. Rammerne omkring vinduerne kan være lidt tricky at sætte på, uden at smøre det hele ind i lim.

Håndbøjler
Håndbøjler
Håndbøjlerne af messingtråd er bøjet omkring en Spidstang inden de blev limet fast.

Maling af modellen
Overskrift
Underdelen, håndbøjler og puffere er malet med "Chaos Black".
Overdelen er malet med en blanding af "Fiery Orange" og "Golden Yellow" blandet ca. 50/50.
Taget er malet med en blanding af "Scorched Brown", "Chaos Black" og "Fortress Grey"

Koblinger
Koblinger
Koblingerne er lavet af 0,3mm pianowire, der er limet fast på et kort stykke 0,5mm pianowire. Kæden er lavet af sort sytråd. Det hele er limet sammen med sekundlim. Koblingerne passer næppe sammen med andre koblinger, men eftersom jeg havde besluttet, at den skulle bruges til et diorama, giver det ikke problemer.

Olsenbanden som figurer
Inspirationen
Tikøb har lavet et begrænset oplag af Olsenbanden i deres velkendte kostumer, men de kan ikke bruges når de skal have DSB uniform på, som de kører rundt med i første del af filmen.

Preiser 14011
Jeg brugte et sæt figurer fra Preiser som udgangspunkt. Nr. 14011.

Olsenbanden som figurer
Figurerne kunne ikke bruges uden modifikationer. Egon har lagt "slikkepinden" fra sig og drejet hovedet lidt til venstre. Benny har bøjet en arm. Keld har forlænget kitlen og taget den ene hånd om på ryggen. Alle er malet i passende farver.

Patineringen
Gitrene omkring motoren har fået lidt fortyndet sort blæk på en side af gangen, for at farven falder ned i fordybningerne. Det meste af modellen er patineret ved at drybrushe/tørmale med "Graveyard Earth". Trinbrættet som Keld står på har desuden fået lidt "Bleached Bone" og "Codex Grey" der hvor malingen skal forestille, at være slidt af brættet.

Det endelige resultat
Det endelige resultat
Egon har ikke bare en plan, men en køreplan.
Alt er timet og tilrettelagt. Aktionen starter i morgen kl 6:15. Dagen inden sommerkøreplanen træder i kraft.

Et veloverstået kup
Et veloverstået kup
Tikøb hobby havde i foråret 2009 lavet en ny serie af Franz Jäger vognen. Det lykkedes banden at slippe væk med en vogn læsset med guldbarrer