Stækningsdiorama

Jeg har længe gået og manglet et godt stykke Stækning til fotografering af mit materiel. Det skulle være langt, lige, ingen M eller C-skinner og ingen elmaster. Der skulle være masser af detaljer. Det var fra starten tænkt som et forsøg, eftersom jeg ikke har lavet noget tilsvarende før. Der har været mange perioder, hvor der ikke skete noget, mens jeg ventede på den gode idé til et eller andet.

Jeg har brugt:
Flamingoplader til underlaget.
Grøn og brun børnemaling
Et udvalg af poser med Græsfibre.
Noch Grassmaster
Snedkerlim.
Ballast fra Hobbytrade
Plaststrips og plastcard
Signal fra Togdillen og elmast fra Märklin
Køer fra Faller
Märklin K-skinner
Materiealer fra Noch til at lave træer.
Alt det jeg har glemt at skrive på listen
Masser af tid

Sådan har jeg gjort det:
1. Bunden er lavet at flamingo i to tykkelser. Et til banen og forgrunden, og et tykkere til baggrunden.
Skinnerne er lagt på tre lag kork der til sammen er ca. 6mm. tykt. Efter limen er tør er siderne slebet til så ballasten giver et godt underlag til skinnerne.
Hvor meget det støj det genererer eller dæmper har jeg ikke bekymret mig om.


2. Selv om jeg fra starten havde en idé om hvordan dioramaet skulle se, ud er det altid godt at få det visualiseret fra starten. Til det er barndommens LEGO klodser fremragende.


3. Til kabelkasser langs sporet har jeg brugt plaststrips fra Evergreen på 3x3mm. Der er filet riller i strips'ene, for at det skal ligne fliser. Overfladen er ridset med groft sandpapir og til sidst er kabelkasserne malet i forskellige grå farver.


4. Nedenfor er et uskarpt billede af hvordan jeg har lavet sporets underbygning.
(1) Ved siden afg sporet har jeg linet en plast strip fast, for at skærverne får en mere naturlig højde i fht. til svellerne.
(2) Korken under sporene blev malet brun. Der er lagt en stribe tape for at lim og ballast (3) ikke skal størkne, der hvor sporet skal ligge. Ballasten ved siden af sporene blev lagt først. Ballasten fra Hobbytrade blev siet da jeg synes der var for mange store skærver med. Senere blev skinnerne lagt i ufortyndet trælim sammen med den nødvendig ballast til at fylde ud mellem svellerne.
(4) Kabelkasse. Jeg har flere brugt ballast farver. 4072 Grå, 4075 Brun mix, 4071 Lys brun og 4082 Okker


5. Signalet med tilbehør.
Signalperronen er lavet af strips og plastcard fra Evergreen. Det var uden faste mål, men i den størrelse jeg synes der passede. Relæskuret er ca. 15mm. x 20mm. x 23mm. (Bredde x længde x højde).
Signalet er lavet af et signalhoved fra togdillen med tre dioder (grøn, rød, grøn). Det var planen at det skulle virke, men halvvejs i bygninen af signalet fik jeg kortsluttet den røde diode. Masten er en køreldeningsmast fra Märklins gamle system, hvor jeg hav skåret ca. halvdelen af. I den dokumentation jeg har, skal midten af den nederste grønne lampe på AM-signaler være 390cm. over skinneoverkant. D.v.s. ca. 4,5cm.


6. Til forgrunden lavede jeg hegnspælene af halve tandstikkere, der med tilfældighed er malet i grønne og brune farver. pælene er stukket ned i "jorden" så de er ca. 1,5cm. høje. Trådene til hegnet er 0,1mm lakeret kobbertråd, det er noget stærkere end jeg regnede med, jeg har ikke knækket trådene siden jeg satte dem. Der er to tråde, men der skulle nok være tre eller fire.
Bevoksningen mellem hegnet og banen er en ca. 50/50 blanding af Noch 6550 og 6560
Græsmarken er græsfibre i en sommergrøn farve, der med en Grass Master er strøet ud over et lag trælim. Mit stykke græsmark på ca 20 x 100 cm kræver en del fibre og i et tykt lag hvis det skal dække. Heldigvis kan man efter limet er tørret, støvsuge meget af det løse op og genbruge det.


7. Til skråningen i baggrunden er der til det meste af den brugt den samme blanding af buske, som mellem sporet og hegnet. Omkring signalet er der brugt en blanding af græsset fra forgrunden blandet med lysebrune og mørkebrune fibre.
Underskoven er strømateriale fra Busch (nr. 7528)
Træerne er lavet af Naturbaume (Noch 23100), limspray (Noch 61150) og blade i tre forskellige grønne farver. (Noch 95450, 95455 og 95460)




Billeder

Billederne er klikbare